27.10.2016

Sausage Party (2016)Jaa, että tällainen. Seth Rogenin ja Evan Goldbergin luotsaama kaveriporukka päätti sitten tehdä Pixar-tyylisen animaation, joka sisältää seksiä, väkivaltaa, kiroilua ja stereotypioita.

Elokuva siis kertoo super marketin tuotteista, kuten ruuista, kodintuotteista ja muunmussa alapesusta, jotka puhuvat kun ihmiset eivät ole paikalla, kuten Toy Storyn lelut. Tarinan keskiössä ovat Seth Rogenin ääninäyttelemä nakki ja Kristen Wiigin sämpylä, jotka toivovat jumalien (marketin asukkaiden) vievän heidät luvattuun ja upeaan "tuonpuoleiseen", joka paljastuukin kamalaksi valheeksi.

Tässä filmissä stereotypiat saavat kyytiä, kun ruoat ovat mallinnettu kaikkien mahdollisten kansallisuuksien karikatyyreistä, kuten meksikaani taco, juutalainen bagel tai muslimi... mikä lie leipä. Myös sokeaa uskoa jumaliin tai taivaaseen pilkataan. Stereotypiat ovat hauskoja, vaikka ehkä vähän kuluneita ja uskontokritiikki taotaan päähän vähän turhankin ilmeisesti. Tuntuu, että tämän porukan leffoissa ei ole oikein sävyjä kritisoidessa jotain, vaan kaikki asiat sanotaan niinkuin elokuvantekijät asian näkevät. Olen itse ateisti, eikä uskontokritiikki järisytä perustojani, mutta aiheesta saisi heitettyä nokkelamminkin läppää.

Seth Rogenin leffoista ominaista irrottelua ja improvisaatiota on selvästi vähennetty, kuten leffan kokopituutta, johtuen varmaankin siitä, että kyseessä on animaatio. Leffa tuntuu menevän eteenpäin reippaammin ja hitaita hetkiä ei ole niin paljon, kuin vaikka This Is The Endissä. Väkivaltaa on jonkin verran ja seksiviittauksia heitellään joka käänteessä. Hauskan niistä tekee se kontrasti, kun rivoudet tulee nakkien ja sämpylöiden suusta. Hauskuutta lisää se, että leffan CGI-ilme on tehty ja tuotettu niin, että se menisi ihan Pixarin lastenanimaatiosta. Moni on kritisoinut sitä, että hahmojen kiroilun teho katoaa 15 minuutissa, mutta itse näen sen niin, että hahmojen luonteeseen kuuluu härski kielenkäyttö, niinkuin Paksuna-, Pineapple Express- ja Superbad- leffoissa.

----------

+ Hauska ja rivo
+ Ääninäyttely
+ CGI:n autenttisuus
+ Loppukohtaus

----------

- Liian ilmeiset uskontopilkat
- Jotkut hassutukset huteja, mutta ei paljoa
- Jos on nähnyt tämän porukan muita leffoja, ei mikään varsinaisesti yllätä (paitsi ehkä loppukohtaus)

----------

Kokonaisuutena leffa naurattaa tasaisesti ja pystyy myös kohahduttamaan sisällöllään, varsinkin loppua kohden. Hieno homma, että saivat tämän epätodennäköisen leffan kasaan. Ei tästä mitään kuolematonta klassikoa sisällönsä puolesta tule, mutta idea on hauska ja huonoja läppiä on vähän. Suosittelen katsomaan!

----------

3,5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti