1.11.2016

Devin Townsend - Only Half There (Kirja, 2016)Devin Townsend on ollut itselleni erittäin tärkeä artisti vuosien ajan. Ensimmäisen kerran, kun kuulin hänen entisen bändinsä Strapping Young Ladin (SYL) Wrong Siden telkkarista, kiinnostus heräsi. Biisissä oli jotain todella omaleimaista ja keulahahmo Dev lauloi, huusi ja soitti aikas tykisti.

Aloin tutustumaan Devinin muihin tuotoksiin tarkemmin ja huomasin, että harvalla artistilla löytyy niin mielenkiintoista ja vaihtelevaa musiikkia rauhallisesta raivoisaan. Hänen extreme metal -bändinsä SYL:n lopetettua 2006 hän piti tauon, tuotti bändejä, teki teema-albumin avaruusolionukelle nimeltä Ziltoid ja vuonna 2009 aloitti neljän hyvin erilaisen albumin mittaisen projektin, millä on noussut uuteen loistoon ja Devin Townsend Project levyttää ja keikkailee edelleen ahkerasti.

Devin Townsendin manageri toi keikkatauolla pöydälle idean omaelämänkerran kirjoittamisesta. Haamukirjoittajaa kokeiltiin, mutta Dev ei pitänyt tuloksesta, koska tuntui oudolta kuulla oma tarinansa jonkun muun äänellä selitettynä, joten hän otti ohjat omiin käsiinsä ja kirjoitti ensimmäisen kokopitkän kirjansa.

Kirjan kappaleet on jaoteltu karkeasti tiettyihin osiin hänen uraansa. Alussa käydään läpi mm. lapsuus, teini-ikä ja aika Steve Vain laulajana sekä The Wildheartsin keikkakitarisina. Sen jälkeen kirja jakautuu kahteen pitempään yhtenäiseen osioon: SYL:n tarina alusta loppuun ja vasta tämän jälkeen puidaan Devinin soolouraa Strappingin aikana. Tämä kerronnallinen tyyli toimii mielestäni hyvin ja tarina pysyy kasassa, vaikka Devinin tekstissä on paljon sulateltavaa.

Ei sillä, että Devinin teksti olisi huonoa, mutta hän setvii albumeihinsa liittyviä seikkoja niin tarkkaan ja analyyttisesti, varsinkin tunnepuolella, että on hyvä ottaa yksi asia kerrallaan. Hän selittää pitkällisesti omista toivoistaan, peloistaan, motivaatioistaan ja kaikesta muusta näiden väliltä. Asioita ylianalysoidaan ja välillä tuntuu että Dev haluaisi vain sanoa että "fuck it, I am what I am", mutta samassa lauseessa hän ylianalysoi tämänkin väitteen monimutkaisin metaforein.

Eipä siinä, tällainen henkilö Devin on ja tämä luonne sopii täydellisesti hänen tekemäänsä musiikkiin, mikä voi parhaimmillaan/pahimmillaan olla musertavan monimutkaista. Kirja kumminkin raahaa kaikista analyyttisemmisissä kohdissa, mutta Devinin persoonallinen kirjoitustyyli saa, ainakin fanin, jatkamaan lukemista.

Mitään varsinaisia Törkytehdas-tyylisiä hullutteluja tästä kirjasta ei löydy, mutta jos haluaa syventyä paremmin albumien ja konseptien syntytarinoihin, on tämä kirja mielenkiintoinen ja kattava opas Devinin maailmaan. Hän kertoo asioista aika rohkeasti ja rehellisesti, myös henkilökohtaisista aiheista, mutta löytyy myös paljon hauskoja tarinoita ja pieru- ja alapäähuumoria, kuten Jay Lenon puhelin Devinin perseessä.

Kirjan loppupuolella on pienempiä kappaleita aiheista kuten live-showt, managerointi, kiertäminen ja lehdistöt ja muita, jotka todella tuovat Devinin maan pinnalle fanin näkökulmasta, kun aletaan lyömään kylmiä, rehellisiä lukuja ja faktoja sekä annetaan neuvoja musiikkialasta kiinostuneille, todella mielenkiintoista luettavaa! Kirja päättyy jumalattoman mammuttimaiseen loppuanalyysiin koko Devinin urasta ja mitä hän haluaa elämältään ja onko hän saavuttanut mitä hän on halunnut ja ja ja... Huh, tuntui, ettei kirja lopu ollenkaan! Mutta kun kirjan loppu tulee kuin tuleekin, jää hyvä fiilis ja tuntuu että tietää aiheesta, mikä kiinnostaa, taas enemmän. Niinkuin hyvän elämänkerran kuuluukin tehdä.

----------

+ Fanille manna
+ Paljon mielenkiintoista triviaa, mitä ei esim. haastatteluista käy ilmi
+ Devinin kirjoituskieli on omaperäinen ja hyvä, VARSINKIN ensimmäiseksi kirjaksi
+ Rehellinen ja mietiskelevä

----------

- Välillä aivan liian mietiskelevä ja tuntuu että punainen lanka katoaa pariin otteeseen ylianalysointiin ja asioiden toisteluun
- Varsinaisesta musiikin teosta teknisesti olisi voinut olla enemmän kerrottavaa

----------

On vaikea arvioida, saako uudempi Devinin kuuntelija tästä kirjasta minkäänlaista koppia, mutta fanille tämä on pakkohankinta ja odotan innolla mitä Devin Townsend projekteineen, sinfonineen ja ziltoidineen tekee tulevaisuudessa. Cos he's only half there!

----------

4/5

----------

Täytyy vielä itsekkäästi mainita, että myös arvostelun kirjoittaja löytyy kyseisestä teoksesta:

cool...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti